
برف، سرمایه ای که در الیگودرز نادیده گرفته می شود
به گزارش پایگاه خبری پل تنگ، برخی از مناطق ایران اسلامی در طول قرون متمادی به بارش های سهمگین برف مشهور بوده اند که مشکلات عدیده ای را برای ساکنان این مناطق ایجاد می کرد و حتی برخی افراد نیز زبان به شکایت باز کرده و از این بارش های سنگین ابراز ناراحتی می کردند.
بارش هایی که امروزه بر اثر تغییر اقلیم کمتر شاهد آن هستیم و حتی حسرت بارش برف چند سانتیمتری نیز بر دل هایمان مانده است، امروز آثار و برکات این مایده الهی بیشتر برای مردم نمایان و هویداست و با کوچکترین بارشی لبخند رضایت و شادی را بر صورت عموم مردم و بویژه کشاورزان و دامداران می توان مشاهده کرد.
در تاریخ شفاهی مردمان دیار الیگودرز بسیار شنیده ام که برف بسیار سنگین می بارید تا جاییکه مردم برای کنترل آسمان گاو و گوسفند قربانی و دعا و توسل می کردند، چراکه برف گاهی جان عزیزانشان را میگرفت و برخی مواقع نیز آنچنان می بارید که یک آبادی را با تمام ساکنین محو و مشقت های فراوانی را برای اهالی این دیار ببار می آورد.
امروز آنچه در زمستانهای زیبا مردم الیگودرز را خوشحال میکند، بارش برف های سنگینی است که در گذشته موجبات مشقت مردم را فراهم میکرد، اما امروز عامل افزایش جذب گردشگر و درمانگر دردهای اقتصادی مردم این دیار است.
برف برای ما زوال بود
یک پیرمرد ۹۰ ساله الیگودرزی در توصیف بارش برف های قدیم می گوید: زمستان های قدیم آنقدر برف زندگی را برای ما سخت میکرد که ۶ ماه سال را کار و زراعت می کردیم و ۶ ماه دیگر سال را در خانه های چوبی و گلی و طویله های خشتی به نگاهداری از خانواده و احشام خود به سختی سپری می کردیم.
عزت الله قضوی در بیان خاطرات برفی اش به ایرنا گفت: برای مقابله با برف باید قبل از آذرماه خانه ها را به اصطلاح امروزی ها سرویس و انواع ابزارآلات را برای مقابله با برف آماده می کردیم.
وی با اشاره به خاطرات تلخ و شیرین بارش های سنگین برف در منطقه اضافه کرد: عزیزانی بسیاری را در سال هایی که بارش برف بسیار سهمگین بود ، از دست می دادیم و احشام مردم نیز بر اثر سرمای زیاد تلف می شدند.
این شهروند الیگودرزی یادآور شد: ارتفاع برف در برخی فصول سال های قبل حتی به ۲ متر نیز می رسید و با توجه به نبود جاده های مواصلاتی برای عزیمت به مسیرهای طولانی از ابزاری به نام “دِرگ” استفاده می کردیم که همانند تخته ای بر کف پا بسته و به وسیله این ابزار که با شاخ حیوانات درست می شد، روی برف راه می رفتیم.
قضوی میگوید: بخش زیادی از وقت افراد در این شهرستان به ساخت پارو ، ورز و دیگر ابزار برای پاک کردن پشت بام ها منازل از برف سپری می شد.
زیر برف را تونل می زدیم
یکی دیگر از ساکنان کهنسال مجاور تمندرکوه الیگودرز گفت: سال های گذشته بارش برف به حدی زیاد و سنگین بود که مسیر تردد از کوچه به پشت بام های منازل تغییر میکرد.
مرادحسین غیاثی در شرح خاطراتش به ایرنا می گوید: وقتی برف سنگینی میبارید، از زیر برف تونل می زدیم، چراکه برای رفتن به منازل همدیگر راهی جز این نداشتیم و برف تا اواخر اردیبهشت روی زمین باقی میماند.
وی یادآور شد: سال های گذشته مردم رنج و مشقت برف را تحمل میکردند، ولی امروز همه چشم انتظار بارش برف می مانند.
برف از تهدید به فرصت تبدیل شده است
اکنون به مدد علم ، دانش و نبوغ بشری از برف به عنوان یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری استفاده میکنند.
بارش برف و یخ نوردی
یکی از حرفه های زیبای ورزشی یخ نوردی است که در زمان بارش رونق و میتواند سالیانه درآمدهای قابل توجهی برای مناطق برفگیر ایجاد کند.
یک کوهنورد می گوید: الیگودرز بکرترین منطقه برای کوهنوردی و یخ نوردی را در خود جای داده است.
حسن جوادی به ایرنا گفت: بیشترین ماندگاری برف در الیگودرز وجود دارد و همین موضوع به جاذبه ای برای عاشقان طبیعت و بویژه کوهنوردان تبدیل شده است.
الیگودرز، خاستگاه اسکی و ورزشهای زمستانی در لرستان
سال های اخیر با درایت مسوولان شهرستان، الیگودرز تبدیل به قطب اسکی و ورزش های زمستانی نه تنها در لرستان و کشور بلکه در سطح بین المللی شده و علاقه مندان امروز برای بارش آن و رونق ورزشهای زمستانی لحظه شماری میکنند.
با افتتاح پیست اسکی تمندر روستای فرسش الیگودرز اولین امیدها به واقعیت پیوست که میتوان برف را از تهدید به فرصتی بزرگ برای کسب و کار و گردشگری تبدیل کرد.
سرپرست هیات اسکی استان لرستان در این خصوص به ایرنا گفت: پیست اسکی تمندر فرسش الیگودرز ۱۲ بهمن ۱۳۹۷ کلنک زنی و اسفند ۱۳۹۹ فاز نخست آن شامل تله اسکی و باند پیست مسیر دسترسی با حضور مسئولان افتتاح شد.
مهدی شاه نصیری تصریح کرد: با خرید برف کوب برای این پیست و حضور نمایندگان فدراسیون جهانی اسکی در لرستان و بازدید از این پیست با توجه به شیب مناسب، ارتفاع و امکانات موجود در این مکان پیست تمندر الیگودرز در روستای زیبای فرسش موفق به اخذ گواهینامه بین المللی جهت برگزاری مسابقات اسکی آلپاین و اسنوبورد شد.
وی اضافه کرد: با توجه به ظرفیت خوب منطقه ، پیگیری فدراسیون اسکی ، هیات استان لرستان و مدیرکل ورزش و جوانان پاییز ۱۴۰۳ نمایندگان فدراسیون جهانی جهت ارایه گواهینامه بین المللی اسکی صحرانوردی به منطقه اعزام شدند که خوشبختانه در این رشته هم موفق به اخذ گواهینامه بین المللی شدیم.
وی تاکید کرد: پیست اسکی تمندر فرسش الیگودرز در حال حاضر تنها پیست اسکی ایران بشمار می رود که دارای سه گواهینامه بین المللی در سه رشته مختلف اسکی است.
شاه نصیری گفت: مسابقات بین المللی اسکی پاتیناژ صحرانوردی بهمن ماه ۱۴۰۱ در ییست تمندر برگزار و برای نخستین بار در تاریخ اسکی جمهوری اسلامی ایران جایی به جز تهران و البرز در سایر استان ها یک رویداد بین المللی برپا شد.
وی افزود: ورزشکاران لرستانی با وجود تجربه کم طی این مدت در مسابقات مختلف کشوری خوش درخشیده و در رشته های صحرانوردی (سبحان شهریسوند) پارا اسکی (نسیم حسنوند) و هاکی روی یخ قسمت سرعت (ابوالفضل شهریسوند) به تیم ملی راه پیدا کرده اند.
سرپرست هیات اسکی لرستان اظهار داشت: خوشبختانه وجود این پیست اسکی نگاه مردم به برف را عوض و اکنون یقین داریم برف میتواند برای ما فرصت و عامل درآمدزایی باشد.
پیست اسکی تمندر ، میزبان مسابقات صحرانوردی بین المللی
شاه نصیری گفت: مسابقات اسکی صحرانوردی هم اکنون در تقویم فدراسیون جهانی ثبت و ورزشکارانی که از کشورمان یا کشورهای دیگر در این رقابت شرکت کنند، امتیاز خاصی را کسب و در رنکینگ ورزشکاران جهت شرکت در مسابقات جهانی و المپیک زمستانی تاثیر بسزایی دارد.
به هر حال آنچه مسلم است رونق ورزشهای زمستانی در مناطق برفگیر نگاه مردم به نعمت های الهی را تغییر میدهد و با پیشرفت علم آگاه میشویم که خداوند برای بشریت نعمت های فراوانی در نظر گرفته، حتی همان نعمتهایی که گمان می کنیم عامل زوال و نابودی است.
تاثیر برف بر میزان بازدهی کشاورزی ملموس است
مدیر جهاد کشاورزی الیگودرز نیز به ایرنا گفت: سال هایی که بارش برف سنگین در ارتفاعات را شاهد باشیم، ضریب تولید محصولات نیز بالا میرود.
محمد گودرزی اضافه کرد: هر زمان برف بیشتری در منطقه باریده است، بیش از ۳۰ درصد برداشت محصولات تولیدی نیز افزایش یافته است.
وی یادآور شد: بارش برف موجب افزایش حجم آب درون سدهای الیگودرز شده و این امر رونق کشاورزی در پایین دست سدهای منطقه را به دنبال دارد.
مدیر جهاد کشاورزی الیگودرز به وجود هزاران چشمه و قنات در شهرستان اشاره کرد و گفت: منبع اصلی تامین آب زیر زمینی بارش برف و نزولات آسمانی است.
منبع: ایرنا
پایگاه خبری پل تنگ – فلاح نظری
