
جای خالی اتوبوس در حمل و نقل شهری خرم آباد، نبود ناوگان یا عدم استقبال؟
به گزارش پایگاه خبری پل تنگ، همه ما فعالیت منظم اتوبوس های درون شهری را در دهه های ۷۰ و ۸۰ و تا مدت ها پس از آن در شهر خرم آباد خوب بخاطر داریم، اتوبوس هایی که با خرید بلیط های کاغذی با بهایی مناسب و به صرفه که خاطره آن ها هنوز در یادمان مانده است.
همیشه چندتایی از آن ها را در درون کیفمان داشتیم و با سفری راحت و ارزان درون شهر، کارهای روزمره مان را سامان می دادیم اما طی سال های اخیر با شیوع کرونا در کشور تمایل مردم به استفاده از این ناوگان به دلیل تجمع جمعیت بالایی از شهروندان و ترس از بیماری کاهش یافت و اندک اندک فعالیت این ناوگان در شهر خرم آباد به صفر رسید چراکه متقاضی بسیار کمی برای جابجایی داشتند.
اما حالا پس از بحران کرونا، باتوجه به افزایش قیمت کرایه های تاکسی، رفت و آمد درون شهری مردم خرم آباد نیز با مشکلاتی همراه شده است چراکه برخی افراد به ناچار چندین بار در روز با تاکسی و مسافربرهای شخصی مجبور به جابجایی در سطح شهر هستند که همین امر آن ها را متحمل هزینه های گزاف در شرایط اقتصادی موجود می کند.
امسال نرخ کرایه های تاکسی از سوی سازمان حمل و نقل شهرداری برای هر مسیر تک سفره حدود ۴۰ هزار ریال تعیین شد اما در نبود نظارت های مستمر مسوولان امر تقریبا تمامی خودروهای تاکسی و مسافربرهای شخصی بدون تمکین از این قانون نرخ کرایه ها را به ۵۰ هزار ریال افزایش دادند و مردم نیز با ناامیدی از اعمال قانون مجبور به پرداخت شده اند.
در شرایط اقتصادی فعلی با افزایش کرایه تاکسی ها و مسافربرهای شخصی، جای خالی اتوبوس در رفت و آمدهای درون شهری مردم خرم آباد بیش از پیش احساس می شود و حالا شهروندان خواستار بازگشت دوباره این ناوگان هستند.
فعالیت مستمر اتوبوس های شرکت واحد مطالبه مردم
یکی از شهروندان خرم آبادی با انتقاد از نبود ناوگان اتوبوسرانی در سیستم حمل و نقل درون شهری می گوید: چرا مرکز یک استان نباید همچون گذشته دارای اتوبوس در سیستم حمل و نقل عمومی خود باشد.
“بهزاد رحمتی” افزود: مسوولان شهرداری می گویند اتوبوس ها در مسیرهای شهری فعال هستند و مسافران را جابجا می کنند اما در عمل بجز خطوط دانشگاهی ندیده ایم که در مراکز شهری مسافری توسط این ناوگان جابجا شود.
این مرد جوان عنوان کرد: سال های گذشته خیلی شرایط بهتر بود چراکه خرم آباد اتوبوسرانی داشت و مردم با کمترین هزینه استفاده زیادی از خط واحد می کردند اما الان برای جابجایی در مسیرهای پرتردد، برخی مواقع ناچار به گرفتن دربستی هستیم که هزینه های بالایی برایمان به همراه دارد در حالی که اگر اتوبوس باشد مجبور به این همه هزینه نیستیم.
این شهروند خرم آبادی عنوان کرد: با این وضع گرانی، باید به فکر حمل و نقل عمومی بخصوص اتوبوس و حتی منوریل در خرم آباد بود که مطمئنا شدنی است و همت و همدلی همه مسوولان را لازم دارد.
لزوم برقراری سفرهای ارزان درون شهری
یک شهروند خرم آبادی دیگر معتقد است شهرداری باید وقتی نرخ کرایه های درون شهری را اعلام می کند نظارت های خود را به حدی افزایش دهد که هیچ راننده ای به خود اجازه ندهد قیمت ها را خودسرانه افزایش دهد.
“الهام امانی” می گوید: هر خانوار حداقل چهار نفر جمعیت دارد که اگر هریک از آنها روزانه برای انجام کارهایشان ناچار به استفاده از تاکسی باشند هزینه های بالایی را برای آنان در بر دارد در حالی که اگر اتوبوس ها همچون گذشته در مناطق مختلف شهر مسافرها را جابجا کنند این هزینه ها بسیار کاهش خواهد یافت.
این شهروند خرم آبادی معتقد است رانندگان تاکسی و مسافربرهای شخصی نیز به خود اجازه نخواهند داد قیمت ها را خودسرانه افزایش دهند.
وی عنوان کرد: با افزایش هزینه های خانوار،مردم مجددا مایل به استفاده از اتوبوس هستند اما زمان فعالیت آنها باید اعلام شود و تنها مختص به زمان خاصی از روز نباشد تا مسافرها هم با فراغ بال بتوانند از آنها استفاده کنند.
وی می گوید: متاسفانه فعالیت اتوبوس ها مختص به مناطق خاصی از شهر همچون خطوط دانشگاهی شده که این عادلانه نیست و باید اتوبوس ها همچون گذشته در تمام نقاط شهر فعال باشند تا همه شهروندان بتوانند از آنها بهره مند شوند.
نیاز هزار میلیارد ریالی برای تجهیز ناوگان حمل و نقل عمومی
شهردار خرم آباد نیز در این باره به ایرنا گفت: هزار میلیارد ریال برای تجهیز بخشی از ناوگان و رفع مشکلات حمل و نقل عمومی این شهر نیاز است.
داریوش بارانی بیرانوند افزود: نبود حمل و نقل عمومی قوی یکی از مهمترین مشکلات خرم آباد است که سال آینده با تخصیص بخشی از اعتبار مورد نیاز برای خریداری خودروهایی همچون ون و اتوبوس پیگیری می شود.
وی افزود: در حال حاضر این شهرداری بالغ بر ۵۰ دستگاه اتوبوس فعال درون شهری دارد که عمدتا در اختیار واحدهای بزرگ آموزشی همچون دانشگاه ها قرار دارند تا به دلیل استقرار در خارج از مناطق شهری رفت و آمد دانشجویان با مشکل مواجه نشود.
وی با اشاره به عدم استقبال شهروندان از فعالیت اتوبوس ها در مناطق مختلف شهری طی سال های اخیر بیان کرد: جذابیت استفاده از اتوبوس برای مالکان آنها هم در شهر خرم آباد کاهش یافته و دلیل عمده آن مربوط به عدم استقبال مردم خصوصا بعد از شیوع کرونا است که فرهنگ استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی را کاملا تغییر داد.
کاهش استقبال از فعالیت اتوبوس ها و لزوم فرهنگ سازی
بارانی بیرانوند یادآور شد: در سال های گذشته ۲ دستگاه اتوبوس برای رفت و آمد ساکنان مسکن مهر اختصاص یافت اما متاسفانه استقبال مناسبی از طرف اهالی دیده نشد.
شهردار خرم آباد با بیان اینکه در سایر مناطق نیز وضع به همین منوال بوده است عنوان کرد: البته عدم رفت و آمد منظم اتوبوس ها در ساعت معین نیز در این قضیه بی تاثیر نیست.
بارانی بیرانوند همچنین با اشاره به وجود ۲ هزار و ۵۴۰ دستگاه تاکسی در شهر خرم آباد افزود: در حال حاضر حدود یک هزار و ۸۵۰ دستگاه از این تعداد فعال هستند و به صورت روزانه به شهروندان ارائه خدمت می کنند.
وی تصریح کرد: با توجه به وضعیت اقتصادی رانندگان تاکسی و بالا بودن سهم آورده رانندگان برای خرید تاکسی های جدید، اغلب رانندگان، متقاضی دریافت تسهیلات نوسازی نمی شوند و فرسودگی خودروها بیشتر میشود.
به گفته بارانی بیرانوند با توجه به افزایش جمعیت شهر خرم آباد و افزایش هزینه خانوارها تجهیز ناوگان حمل و نقل عمومی شهری ضروری است اما لازم است رسانه ها نیز نسبت به فرهنگ سازی استفاده از اتوبوس های درون شهری نیز همکاری بیشتری داشته باشند تا مجددا فعالیت آن ها و خدمات دهی شان به مردم رونق بگیرد.
فعالیت ۵۲ دستگاه اتوبوس در شهر خرم آباد
مدیرعامل سازمان حمل ونقل شهرداری خرم آباد نیز در این باره به ایرنا گفت: در حال حاضر این سازمان دارای ۵۲ دستگاه اتوبوس می باشد که تعداد ۱۵ دستگاه از آنها در مسیر دانشگاه لرستان برای جابجایی دانشجوها فعالیت می کنند.
مسعود ارمغان افزود: همچنین پنج دستگاه نیز در خط دانشگاه آزاد، سه دستگاه در مسیر دانشگاه فنی دختران، ۱۰ دستگاه در مسیر دانشکده علوم پزشکی و تعداد ۲ دستگاه نیز در خط دانشگاه پیام نور مشغول جابجایی دانشجوها هستند.
وی عنوان کرد: همچنین ۱۷ دستگاه نیز در مسیرهای سطح شهر از جمله میدان امام(ره)، بازار و بیمارستان به دره گرم مشغول به فعالیت هستند که البته استقبال مسافران به علت افزایش خودروهای شخصی چندان مطلوب نیست.
وی با اشاره به اینکه اکثریت شهروندان خرم آبادی از فعالیت اتوبوس های شرکت واحد در سطح شهر بی اطلاع هستند بیان کرد: گاهی اوقات پیش می آید که اتوبوس های درون شهری به علت استقبال کم با ۱۰ مسافر مسیری سه سفره را طی می کنند اما چنانچه استقبال مردم از طریق اطلاع رسانی های عمومی افزایش یابد فعالیت اتوبوس های مرکز استان می تواند همچون گذشته رونق بگیرد.
مدیرعامل سازمان حمل ونقل شهرداری خرم آباد با اشاره به بازسازی ناوگان حمل و نقل عمومی بیان کرد: ۳۶ دستگاه از اتوبوس های درون شهری خرم آباد طی سال های گذشته بازسازی و پنج دستگاه نیز تبدیل به احسن شده که برای آن ها در مجموع بیش از ۸۰ میلیارد ریال هزینه شده است.
ارمغان عنوان کرد: با پیگیریهای شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر و رایزنی های صورت گرفته از اتحادیه حمل ونقل شهری کشور بزودی چند دستگاه اتوبوس و اسکانیا به ناوگان حمل ونقل عمومی شهر خرم آباد اضافه خواهد شد.
آمادگی برای اختصاص اتوبوس های یارانه ای به متقاضیان
وی تصریح کرد: این آمادگی وجود دارد چنانچه رانندگان اتوبوس های فرسوده و یا متقاضیان دریافت اتوبوس های جدید برای همکاری به سازمان حمل و نقل شهرداری مراجعه نمایند تا سقف ۵۰۰ میلیارد ریال برای مجموع اتوبوس یارانه ای جدید در اختیار آنها قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه اتوبوس های سطح شهر مجهز به دستگاه ردیاب موقعیت مکانی و سامانه سیپاد (سامانه هوشمند سراسری برای نظارت بیشتر بر فعالیت حمل و نقل عمومی و حضور اتوبوس در سطح شهر و همچنین کنترل مصرف سوخت) می باشند افزود: همچنین ۲ هزار و ۳۰۰ دستگاه تاکسی دارای کارت شهری در خرم آباد وجود دارد که تعداد ۸۸۰ دستگاه از آنها به صورت تاکسی موقت ساماندهی شده اند و مشغول فعالیت هستند.
ارمغان با اشاره به آغاز طرح تعویض رایگان مخازن گاز تاکسی خودروهای گازسوز گفت: مالکانی که تاریخ انقضای مخزن خودروی آنها با بیش از ۱۵ سال سن فرارسیده است میتوانند با مراجعه به سایت gcr.niopdc.ir ثبتنام و پس از دریافت نوبت از نزدیکترین کارگاه، مخزن خودرو خود را تعویض کنند.
گرچه مدیرعامل سازمان حمل و نقل شهرداری خرم آباد معتقد است که اتوبوس های درون شهری از ساعت ۶ صبح تا پاسی از شب آماده جابجایی مسافران سطح شهر هستند اما مردم از نبود اتوبوس ها در خطوط منظم و پر تردد گلایه دارند.
از طرفی به نظر می رسد به دلیل وقفه طولانی در فعالیت اتوبوس های درون شهری، اکثر شهروندان از فعالیت این ناوگان کم هزینه و به صرفه آگاهی چندانی نداشته باشند و می طلبد که اطلاع رسانی گسترده ای از سوی رسانه ها و افکار عمومی نسبت به این مهم صورت گیرد تا همچون گذشته مردم بتوانند از خدمات این ناوگان برای جابجایی در سطح شهر بهره مند شوند.
منبع: ایرنا
پایگاه خبری پل تنگ – فلاح نظری
