
پشت هر لباس و مدی یک هویت و تاریخ نهفته است
به گزارش پایگاه خبری پل تنگ؛ مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: پشت هر لباس و مدی یک هویت تاریخی نهفته و قصه و روایت دارد و همین قصه و روایتهای لباس سنتی ماست که به آن هویت، ملیت، ایرانیت، تاریخ و فرهنگ بخشیده است.
عطا حسنپور در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: این جشنواره ملی با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری و دانشگاه مهارت برگزار خواهد شد.
وی با اشاره به پیشینه مد و لباس گفت: لرستان از قدیم الایام یعنی از قبل از اسلام بر طبق شواهد باستانشناسی، تاریخی و نقش برجستههای اشیاء مفرغی و نقوش باقی مانده بر ظروفسفالی و ظروف مفرغی و … همواره پوشش و لباس جزو لاینفک زندگی چه زن و چه مرد در ایران و لرستان بوده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان اضافه کرد: در نقش برجستههای هخامنشی میبینیم که زنان را گاهی حتی با مقنعه بر روی نقش برجسته تخت جمشید نقش کردند. بنابراین این نه مربوط به اسلام است بلکه در قدیمالایام و در دروههای ساسانی و اشکانی و دورههای محتلف اسلامی وجود داشته است.
وی افزود: ما هم تنپوش و هم سرپوش یا سربند و دیگر پوششها را در ایران باستان داریم؛ در تحقیقاتی که شده استفاده از رنگهای بسیار زیاد در لباسهای زنان را میبینیم و این جالب است که در لباسهای فعلی عشایر ما هم این رنگ و لعاب هست که همیشه نشاطآور و شادی آور برای زن و مرد در سترهها و در لباس چوغای با وجود سیاه و سفید محتوا و مفهوم نهفته و هم در شکل بندی و نظمی که این لباس دارد نشان میدهد که از قدیمالایام یک فرهنگ، یک فکر، یک ایده و یک خلاقیت در این لباسها دیده میشود.
حسن پور بیان کرد: یکی از اهداف این جشنواره این است که اولاً بخواهیم که نسل امروز را با پوشش سنتی زن و مرد ایران زمین، لرستان و زاگرس آشنا کنیم و نمیخواهیم بگوییم که نسل امروز مثل صد سال قبل با ستره، سرداری وشال و چوغا ظاهر شوند بلکه هدف این است که از روی لباسهای سنتی لباسهای کنونی را امروزی کنیم و این نسلی که الان با لباس غربی خو گرفته اند را با لباس سنتی آشنا کنیم و البته با به روزرسانی این لباس و با استفاده از فناوریهای نوین و خلاقانه و ایدههای نو، لباسی طراحی شود که دختران و پسران ما از پوشیدن آن خجالت نکشند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان بیان کرد: لباس ما آنقدر غنی است که میتوان ساعتها به آن پرداخت و مقاله ها و پژوهشها از روی این لباس استخراج کرد.
وی افزود: بخشی از جشنواره به مقوله علمی و پژوهشی اختصاص یافته و در این بخش از جشنواره سعی شده که به خاطر آشنایی نسل امروز و حلقه مفقودهای که بین نسل امروز و نسل قبل وجود دارد و این بخش کمک کند به اینکه با الهام از نقوش سنتی و موتیفهای قدیمی آن را به روزرسانی کنیم.
حسنپور گفت: همانطور که میدانید موتیفها، نقشها و رنگهایی که در لباسهای قدیمی وجود دارد هر کدام یک تعریف دارد مثلا اگر دقت کنید در لباسهای لری خودمان هیچگاه از رنگ سرد و خنثی استفاده نمیشود بلکه دائما رنگهای گرم و نشاط آور و شادیبخشی که چشم را تقویت میکند و از دیدن لباس غمگین نمیشوید استفاده شده و این رنگها از طبیعت لرستان الهام گرفته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: در قدیم از رنگزاهای طبیعی، درختچهها، گل و گیاهها، پوست گردو، پوست انار و درخچه گنل که رنگ زرد داشت و دیگر رنگ اُخرایی استفاده میشده است.
وی بیان کرد: در بین مرد و زن لرستانی این رنگها ریشه در طبیعت دارند و رنگهایی طبیعی هستند.
حسنپور گفت: در این جشنواره یک بخش تحت عنوان ایده پردازی در قالب اثرهای تولید شده اجرا گردیده که به لباسهای مجلسی امروزی، لباسهای اجتماعی و اداری میپردازد، تا با استفاده از لباس، زیورآلات سنتی، ایدههای نویی داده شود که تزئین و فاخر شود و تلفیقی از سنت و مدرنیته برای طراحی لباس به کار ببرند و در قالب مهارت دوزی به نسل امروز ارائه دهند و در ادارات، اجتماعات، دانشگاهها بتوانیم استفاده کنیم که هم حجاب و عفاف در آن رعایت شود و روحیه نشاط آوری و انگیزه کاری و در نهایت اشتغال زایی ایجاد شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان بیان کرد: در بحث لباس محلی الان چندین برند در استان فعالیت دارند و حتی محصولات آنان به خارج از کشور برای استفاده در جشنها، مراسم بزمی و تئاتر و موسیقی ارسال میشود.
وی گفت: وظیفه ما به عنوان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در هر سه حوزه و ترویج لباس سنتی کار میکنیم و کارگاههای آموزشی هم برای هر سه حوزه برگزار میکنیم.
انتهای پیام
منبع: ایسنا
پایگاه خبری پل تنگ – بهروز آقا بساطی نظری
