
کارکرد فضای مجازی تغییر باورها، هنجارها و ارزشهاست
به گزارش پایگاه خبری پل تنگ؛ عضو هیئت علمی دانشگاه و پژوهشگر حوزه فرهنگ، رسانه و تعلیم و تربیت گفت: یکی از کارکردهای فضای مجازی تغییر باورها، هنجارها و ارزشهاست، یعنی همان کاری که در تربیت همان کاری که در دنیای سنتی کتاب، معلم و مدرسه انجام میداد الان رسانه و فضای مجازی با یک ظرفیت گستردهتری از ذهنیتسازی انجام میدهد.
احمد حقی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: فضای مجازی یک دنیای موازی را برای ما ایجاد کرده که به موازات جهان واقعی همه عوامل مستقر در این دنیا را ایجاد و معادلسازی میکند.
وی ادامه داد: فضای مجازی روابط خانوادگی، اجتماعی، کسب و کار و فضای شغلی، سیاسی و اموزش و تربیت را دچار تغییر کرده و به موازات همه نهادهای اجتماعی که ما در دنیای واقعی داریم در فضای مجازی جریان سازی و نهادسازی و شکل مجازی و رسانهای آن نهادها به وجود میآید، بنابراین یک توجه ویژه باید به ابعاد گوناگون فضای مجازی توجه کرد و در نهایت به نظر میآید باید حتی علوم اجتماعی را با دنیای مجازی که به وجود آمده دستخوش تغییر کنیم.
حقی بیان کرد: جامعهشناسی، اقتصاد، فرهنگ و حقوق و … را باید بازتعریف کنیم، به عنوان مثال ما در فضای مجازی با روابط حقوقی جدیدی مواجه میشویم که با استفاده از آن امکاناتی که رسانه در اختیار کاربران دنیای مجازی قرار میدهد دنیای کاملاً متفاوت و ظرفیتهای گستردهای را در اختیار کاربران قرار داده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه و پژوهشگر حوزه فرهنگ، رسانه و تعلیم و تربیت اضافه کرد: این اتفاق جنبههای مثبت و منفی گوناگونی دارد که قاعدتاً از ابعاد مختلف باید مورد توجه قرار بگیرد که همه اتفاقاتی که در این دنیای جدید میافتد مثبت نیست و این ظرفیتها همه در مسیر تعالی، رشد و سلامت انسان استفاده نمیشود و باید به جنبههای منفی نیز توجه کنیم.
وی ادامه داد: ممکن است انسان همه دیدگاههای یک فرد یا گروه را نپسندد و حتی آنرا به عنوان دشمن ببیند، اما باید بگوییم نمایندگان کنگره آمریکا با همه اختلاف نظرهایی که دارند خیلی هوشیارانه روی این مسائل اساسی تأکید داشتند و همه جوامع نگاهشان این است که ان روابطی که پیرامون جوانان و نوجوانان و کودکان شکل میگیرد روابط مثبت و سالم باشد نه محو کننده آینده آنها که یک دغدغه بجاست که ما نیز باید به آن توجه داشته باشیم.
حقی تصریح کرد: یکی از کارکردهای فضای مجازی تغییر باورها، هنجارها و ارزشهاست، یعنی همان کاری که در تربیت همان کاری که در دنیای سنتی کتاب، معلم و مدرسه انجام میداد الان رسانه و فضای مجازی با یک ظرفیت گستردهتری از ذهنیتسازی انجام میدهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه و پژوهشگر حوزه فرهنگ، رسانه و تعلیم و تربیت بیان کرد: فضای مجازی و همین رسانههای مجازی بر پایه دو الگوی اصلی کار خود را انجام میدهند، اول اینکه شبکهسازی رسانهای انجام میدهند و دوم اینکه فضاسازی میکنند یعنی یادگیری اتمسفری را مدنظر خودشان قرار میدهند.
وی افزود: در این دو چهارچوب فرض کنیم مدیران این پلتفرمها برای تغییر در یک بافت فرهنگی خاص برنامه دارند که برای این کار یک کانال ایجاد کرده و وابسته به آن دهها گروه برای الگو درست کردن مخاطبان و کانالهای پیرامونی همه به هم شبکه شده و شما خواه و ناخواه وقتی عضو یکی از این گروهها و کانالها میشوید وارد یک جریان و تور مجازی میشوید و به نظر میآید که اطلاعاتی که دریافت میکنید از یک شبکه و گروه واحد است در حالی که این اطلاعات با پیوندهای متعددی که این گروهها ایجاد کردند شما را هدایت میکنند و سوق میدهند به سمت اطلاعات و گروههایی که حتی افرادی پشت پرده آن هستند را مدیریت میکنند.
حقی ادامه داد: ما در تلفن همراه خود شبکهای از روابط را داریم و نرمافزاد اندروید به شبکه مجازی اجازه میدهد که دسترسی به اطلاعات گوشی شما داشته باشد بنابراین شما به آنها اجازه میدهید که به اطلاعات شما دسترسی داشته باشند و این تحلیل که به صورت فرد محور نیست بلکه یک سیستمهای حساس به کدواژهها وجود دارد که تمام اطلاعات ارائه شده توسط کاربران را الکترونیک تجزیه و تحلیل میکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه و پژوهشگر حوزه فرهنگ، رسانه و تعلیم و تربیت تصریح کرد: باید برای حضور جوانان، نوجوانان و کودکان در فضای مجازی برنامه داشته باشیم.
انتهای پیام
منبع: ایسنا
پایگاه خبری پل تنگ – وحید نوری
